Türkiye'nin gururu ANKA-3'e yakıt ikmali için tanker görevi!

Türkiye'nin gururu ANKA-3'e yakıt ikmali için tanker görevi!
Son yıllarda hem imzaladığı insansız hava aracı platformları hem de bu araçlar için geliştirdiği çeşitli stratejiler ile dikkatleri üzerine çeken Türkiye, kabiliyetlerini daha da genişletmek için var gücünü kullanarak çalışıyor.

ANKA-3, ülkemizin bugüne kadar üretimini yaptığı insansız hava araçlarından birisi olup, sahip olduğu birçok yetenek sayesinde son derece zorlu görevlerin üstesinden gelebilen bir platformdur. ANKA-3 tasarımcıları geçtiğimiz günlerde yeni bir açıklama yaparak söz konusu uçağın "havadan yakıt ikmal uçağı" olarak da kullanılabileceğini belirtmişti.

TANKER UÇAKLAR NE İŞE YARIYOR?

ANKA-3'ün tanker olarak görev yapabilmesinin neden önemli olduğunu anlayabilmek için, en yaygın biçim olmasına rağmen "tanker" teriminin ne anlama geldiğine kısaca bakmak gerekiyor.

ANKA-3'e yakıt ikmali için tanker görevi

Savaş uçakları yüksek hızlara ulaşıyor ve bu nedenle yakıt tüketimi çok yüksek. Nispeten 'küçük' olarak nitelendirilen bu uçaklar, Türkiye'nin hava muharebelerinde en sık kullandığı F-16 örneğine bakarsanız, dar yakıt depolarına da sahip.

Yakıt seviyesi, menzili etkileyen önemli faktörlerden biridir. Uçak yakıtının burada tanıtıldığı söylenebilir. Tanker uçağı, barış zamanında ihtiyaç duyulan bölgelerdeki, genellikle savaş zamanında ön hatların gerisindeki uçakları hedef alır ve yakıt ikmali için kurulu sistemleri kullanır. Bu nedenle savaşçı, menzilinin çok ötesindeki görevleri başarıyla gerçekleştirebilir.

"Radar yakalama alanı çok büyük"

ANKA-3'e yakıt ikmali için tanker görevi

Türk Hava Kuvvetleri KC-135R yakıt ikmal tankerlerine sahiptir. Bu uçakların hem tatbikatlarda hem de sınır ötesi operasyonlarda savaşçılara yakıt ikmalini yaptığı biliniyor.

Bununla birlikte, mevcut tankerlerin radar kesiti de çok büyük, neredeyse uçaklarınkiyle aynı. Bu onları kolay ve bariz bir hedef haline getiriyor, bu nedenle neredeyse tüm ikmal operasyonları "hattın arkasında" veya daha doğrusu "güvenli bölgelerde" gerçekleşiyor. Bu bilgiler dikkate alındığında ANKA-3'ün ikmal aracı olarak kullanılabilmesi daha da önem kazanmaktadır.

ANKA-3 fotoğrafından da görüleceği üzere özel bir uçak. Tasarım özellikleri görünürlüğü en aza indirir. ANKA-3 çok küçük bir radar kesitine sahiptir. Bu, cephe hattının arkası gibi gerçekten son derece tehlikeli olan yerlerde bile savaşçıların ikmal edilmesine izin verecektir.

"Dünyada çok az ülke tankerli insansız hava aracı tasarımları üzerinde çalışıyor."

ANKA-3'e yakıt ikmali için tanker görevi

TUSAŞ imzxasına sahip ANKA-3, sadece Türkiye'nin ilk değil. Açık kaynaklardan edinilen bilgilere göre, dünyada çok az ülke insansız hava araçlarını "tanker" olarak kullanma konusunda çalışıyor.

ABD teknolojisi, bu ülkelerin önerdiği hemen hemen her projenin odak noktası olmuştur, ancak Türkiye, TAI mühendisleri sayesinde İHA'larını yerli/milli kurulumlarda "alınabilecek" seviyeye getirmeyi planlamaktadır.

Mevcut gelişmeler göz önüne alındığında, karada, denizde veya havada savaş alanına katılan yeni oyuncuların "insansız" olacağı sır değildir. nsansız savaş uçaklarının yükselişe geçtiği bu süreçte, onlara eşlik eden havadan yakıt ikmal uçaklarının ANKA-3 gibi insansız ve düşük radar takibine sahip olması adeta elzemdir. Düşük radar kesitli tanker insansız hava araçları, sadece savaş uçakları için değil, 4,5 inçlik gelişmiş savaş uçakları için de kullanılacak. Ya da çok değerli beşinci nesil.

ANKA-3'ün gelişmiş kabiliyetleri ve yakın gelecekte “ikmal” kabiliyetlerinin artacağı düşünüldüğünde, Türkiye dünyanın her yerine ihraç edebilecektir.