Dünyaya 41 ışık yılı uzaklıkta 'Süper Dünya' keşfedildi
Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Dünya'dan 41 ışıkyılı uzaklıkta yeni bir "süper Dünya" keşfedildi. 55 Cancri e adıyla tanımlanan süper dünyanın iki kat daha büyük olduğu ve yoğun atmosferle çevrili olduğu belirtildi. Ancak bu gezegenin yaşama uygun olduğu düşünülmüyor.
55 Cancri adıyla bilinen süper Dünya, güneş sistemimizin dışında, karbondioksit ile karbon monoksitten oluşmuş olan bir örtü ile çevrelenmiş önemli bir atmosfere sahip birkaç kayalık gezegenden biridir.
Kesin miktar bilinmiyor. Bilindiği üzere Dünyanın atmosferi nitrojen ve oksijenin yanı sıra argon ile diğer gazların karşımından oluşmaktadır.
Kansas Üniversitesi'nde görevli olan ve dış gezegenlerle ilgili çalışmalar yapan gökbilimci Ian Crossfield, "Bu muhtemelen bu gezegenin atmosferi olduğuyla ilgili bugüne kadarki en güçlü kanıttır" dedi.
"Dünya'dan daha büyük, Neptün'den daha küçük"
Süper Dünya bir gezegenin büyüklüğünü ifade eder. 55 Cancri'nin Dünya'dan daha büyük, ancak Neptün'den daha küçük olduğu söylenmektedir. Gezegenin kaynama sıcaklığı 2.300 santigrat dereceye ulaşabiliyor, bu da gezegenin yaşamı destekleme ihtimalinin düşük bir durumda olduğu anlamına gelmekte.
Bunun yerine ise, bilim insanları, keşfin, daha konuksever, daha yoğun atmosfere sahip başka kayalık gezegenlerin olabileceği konusuna dair umut veren işaret olduğunu da söylüyorlar. 41 ışıkyılı uzaklıktaki ötegezegenin Dünya'dan sekiz kat büyük ve yüzeyini kaplayan bir magma okyanusununn olduğu da verilen bilgiler arasında yer alıyor.