Kanserle Mücadelede Önemli Patent: Heterosiklik Kalkon Sentezi

Kanserle Mücadelede Önemli Patent: Heterosiklik Kalkon Sentezi
Amasya, Gaziantep ve Turgut Özal Üniversitesi akademisyenleri, kanserle mücadelede yeni bir bileşik geliştirdi ve patent aldı.

Kanserle Mücadelede Yenilikçi Bir Adım

Amasya Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nden akademisyenler, kanserli hücrelerle mücadelede önemli bir araştırma gerçekleştirdi. Bu çalışma sayesinde, "Kanser Hücre Hatlarındaki Antikanser Aktiviteleri İçin Bir Heterosiklik Kalkon Sentezi" başlıklı buluş Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek patent aldı.

Akademik Kadro ve Çalışmanın Önemi

Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'ndan Prof. Dr. Ayşe Şahin Yağlıoğlu, Gaziantep Üniversitesi'nden Prof. Dr. Emine Elçin Emre ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Bedriye Seda Kurşun Aktar, bu projede önemli rol oynadılar. Prof. Dr. Yağlıoğlu, kanserin, kontrolsüz hücre bölünmesi sonucu ortaya çıktığını ve gelişmiş ülkelerdeki ölüm nedenleri arasında kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını hatırlattı.

İhtiyaç Duyulan Yeni Moleküller

Son yıllarda kanser türlerinin artışı ve yayılma hızı, kemoterapötik ilaçlara olan ilgiyi artırmıştır. Literatürde hâlâ %100 etkili bir kanser ilacının bulunmadığını vurgulayan Yağlıoğlu, tedavi sürecindeki zorluklara karşı daha güvenli ve etkili antikanser moleküllerine duyulan ihtiyacı ifade etti.

Kalkonlar ve Farmakolojik Aktiviteleri

Ulaşılan sonuçlar, kalkonların antibakteriyel, antifungal, antioksidan ve antikanser etkilerini ortaya koymaktadır. Sentezlenen bileşiklerdeki halkaların biyoizomeri, aktivite açısından büyük önem taşımaktadır. Çalışmanın ilk aşamasında, yeni heterosiklik kalkon bileşikleri sentezlenmiş, ardından in vitro testlerle bu moleküllerin insan prostat ve rahim kanseri hücrelerine karşı antikanser etkileri değerlendirilmiştir.

Tebrikler!

Amasya Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, “Bir Heterosiklik Kalkon Sentezi” başlıklı buluşun tescil edildiği duyurularak, proje ekibi tebrik edilmiştir. Başarılarının devamı temenni edilmiştir.

Amasya Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesinden akademisyenlerin...

Amasya Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesinden akademisyenlerin kanserli hücrelerle mücadeledeki sentez çalışması patent aldı. Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Şahin Yağlıoğlu, açıklamalarda bulundu.