2. Uluslararası Ahıska Türklerinin Hukuki ve Sosyal Sorunları Sempozyumu Gerçekleştirildi
2. Uluslararası Ahıska Türklerinin Hukuki ve Sosyal Sorunları Sempozyumu
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 2. Uluslararası Ahıska Türklerinin Hukuki ve Sosyal Sorunları Sempozyumunu düzenledi. Etkinlik, İletişim Başkanlığı'nın Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Açılış Konuşmaları
Sempozyumun açılışında, Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Sarıkaya önemli değerlendirmelerde bulundu. Sarıkaya, Ahıska bölgesinin Türkiye için uzak bir coğrafya olmadığına vurgu yaptı.
Türk dünyasının, Türk Devletleri Teşkilatı ile anıldığını belirten Sarıkaya, bu teşkilatın bağımsız devletlerden oluştuğunu ancak bağımsız olmayan ve başka devletler altında yaşayan milyonlarca Türk'ün bulunduğuna dikkat çekti. Ahıska Türklerinin, bu topluluklar arasında kendine özgü bir yere sahip olduğunu ve Gürcistan'ın, Ahıskalı Türklerin vatana dönüşü konusunda birinci dereceden sorumluluğa sahip olduğunu ifade etti.
Ahıska Türklerinin Sürgün Tarihi
Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi ve Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar, Ahıska Türklerinin sürekli sürgün hayatı yaşadıklarını anlattı.
Birlik ve Dayanışma Vurgusu
Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov ise Ahıska Türklerinin dokuz farklı ülkede yaşamasına rağmen kültürel bağlarını koruduklarını vurguladı. Kassanov, "Bizi yurdumuzdan, topraklarımızdan, evimizden ayırdılar ve bin yıldan daha uzun olan yurdumuzu boşalttılar," dedi.
Destek Beklentisi
Azerbaycan Milletvekili Fazıl Mustafa, Ahıska konusuna olan titiz yaklaşımlarını dile getirdi. Türk devletlerinin ortak bir strateji geliştirmesi gerektiğini belirten Mustafa, Ahıska Türkleriyle ilgili kararların parlamentolarda değerlendirilmesinin önemini vurguladı.
Kimlik Koruma Mücadelesi
Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Safa Koçoğlu, yedi yüz binden fazla nüfusla dokuz ülkede yaşayan Ahıska Türklerinin kimliklerini koruma mücadelesinin sürdüğünü aktardı. Bu mücadelenin günümüzde de süregelen bir insan hakları meselesi olduğunu hatırlatan Koçoğlu, "Uluslararası topluma bu konudaki farkındalığı artırmak için çalışmalarımızı sürdürmeliyiz," dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, sempozyum oturumlarına geçildi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, "2. Uluslararası Ahıska Türklerinin Hukuki ve Sosyal Sorunları Sempozyumu" düzenlendi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, "2. Uluslararası Ahıska Türklerinin Hukuki ve Sosyal Sorunları Sempozyumu" düzenlendi.