Yeşil Dönüşüm: Türkiye'nin Yatırım Fırsatları ve Stratejileri

Yeşil Dönüşüm: Türkiye'nin Yatırım Fırsatları ve Stratejileri
Türkiye, yeşil dönüşümle yatırım potansiyelini artırıyor. Uluslararası finans kuruluşları stratejiler geliştiriyor.

Yeşil Dönüşüm ile Yatırım Fırsatları Artıyor

Türkiye'nin enerji sepetinde yenilenebilir kaynakların payını artırma hedefi, uluslararası arenada dikkat çekiyor. Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Ekonomi ve Özel Sektörün Geliştirilmesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Susan M. Lund, bu hedefin Türkiye'yi yatırım çekmek için eşsiz bir fırsata dönüştürdüğünü vurguladı.

Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı

28 Eylül'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenecek Yatırım Danışma Konseyi toplantısında, Türkiye'nin yatırım ortamı ve ihracata yönelik sektörlerde doğrudan yabancı yatırım stratejileri ele alınacak. Lund, bu toplantının kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Ekonomik İstikrar ve Fırsatlar

Lund, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın uyguladığı ekonomik istikrar tedbirlerinin, imalat, iklim girişimleri ve dijital altyapı gibi alanlarda yeni fırsatlar sunduğunu ifade etti. Ayrıca, teknoloji transferi, inovasyon teşviki ve iş ortamının modernleşmesi konularının da tartışılacağını açıkladı.

Yenilenebilir Enerji Yatırımları

2022 ve 2023'te gelişmekte olan piyasalarda 336 milyar dolarlık yenilenebilir enerji yatırım projelerinin açıklandığını belirten Lund, Türkiye'nin elverişli bir makroekonomik ortama ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Türkiye'nin mevcut tarife garantisi programının yetersiz olması, yatırımcı ilgisini sınırlıyor.

Türkiye'nin Potansiyeli

Lund, Türkiye'nin yaş ortalamasının genç ve dinamik bir iş gücüne sahip olduğunu, imalat, elektrikli araçlar, teknoloji ve sağlık gibi sektörde dünya standartlarında şirketlerin bulunduğunu anlattı. Hızlı kentleşmeyle birlikte altyapı alanında da büyük fırsatlar mevcut.

Doğrudan Yabancı Yatırımların Artışı

Türkiye'ye doğrudan yabancı yatırımların 2016'dan 2023'e düştüğünü belirten Lund, bu durumun özel sektör için daha elverişli bir iş ortamının gerekliliğini ortaya koyduğunu ifade etti. Düzenleyici yüklerin azaltılması ve makroekonomik istikrarın sağlanması gerektiğini vurguladı.

IFC'nin Rolü

IFC, Türkiye'nin büyük ölçekli enerji projelerinin finansmanında rol alabileceğinin altını çizen Lund, yatırım sürecinin her aşamasında şirketlerle iş birliği yapabileceklerini söyledi. Ayrıca, arazi geliştirme ve risk paylaşımı gibi çeşitli finansal ürünler sunarak projelerin hayata geçirilmesine katkıda bulunacaklarını açıkladı.

Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Ekonomi ve Özel Sektörün Geliştirilmesinden Sorumlu Başkan...

Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Ekonomi ve Özel Sektörün Geliştirilmesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Susan M. Lund, Türkiye'nin, enerji sepetinde yenilenebilir kaynakların payını artırma hedefine ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.