Bolu ve Düzce depremi sonrası tir tir titreten açıklama! Ünlü profesör kötü haberi verdi

Önce Bolu'da 4.5 şiddetinde daha sonra Düzce’de 4.0 şiddetinde depremler gerçekleşince ünlü profesörler ard arda açıklamalarda bulundu. İşte, konuya ilişkin detaylar…

Önce Bolu'da 4.5 şiddetinde daha sonra Düzce’de 4.0 şiddetinde depremler gerçekleşince ünlü profesörler konuştu. 14 Ekim’de Bolu'da, saat 17.07'de 4,5 büyüklüğünde olan depremin yanında Bolu merkezde de AFAD tarafından gelen bilgiye göre derinliği 7.28 kilometre olan deprem meydana geldi. 4.5 olan depremlerin ardından da 13 adet artçı deprem oluştu. Yaşanan bu korku konsolu depremin ardından birçok profesörden ardı ardına açıklamalar geldi. İnsanların gittikçe depremden korkmaya başladığı bu dönemde Bolu’da ve Düzce’de yaşanan depremler halkın gözünü korkutmaya başladı. Profesör Dr. Naci Görür’ün yaptığı açıklamaya göre deprem market üssünün bulunduğu noktadan itibaren fay olmadığı için kendi görüşlerine Kuzey Doğu Anadolu fay zonuna (KAFZ) paralel bir fay kaynaklı olduğunu söyledi. Naci Görür, açıklamalarında oluşan depremlere bir açıklık getirerek halkı rahatlatmaya çalıştı.


BÜYÜK DEPREMLER BEKLENMİYOR

Prof. Dr. Naci Görür’ün Açıklamalarının ardından da bunu ilinde gerçekleşen deprem üzerine çalışan Dr. Ramazan Demirtaş kendi açıklamalarını yaparak halkı rahatlatmaya çalıştı. Demirtaş’ın yaptığı açıklamalara göre Bolu ilinin kuzeyinde kısa kısa olacak şekilde hibrit kırık fay hatları olduğunu söyledi. 16.03.2023 tarihinde Bolu’nun Kızılağıl köyünde yerküreyi sarsan 4.8’lik deprem ile aynı şekilde olduğunu söyleyen Demirtaş o bölgede bulunan kırık kırık kısa faydalanmalarını oluşturduğunu dile getirdi. Bolu ilinin kuzeyinde bulunan kısa kırık olan fay hatları bu aynı oranda depremler üretebileceğini aynı zamanda daha büyük bir deprem üretecek faydalanma sisteminin de bulunmadığını söyleyerek halkı biraz da olsa rahatlattı.


Prof. Dr. Osman Bektaş’da yaptığı açıklamada; “14.10.2023 M 4,5 Bolu Depremi, Marmara’da Kuzey Anadolu Fayının kuzey kolu üzerinde, 1509,1766,1894 tarihsel depremlerinde olduğu gibi batıdan doğuya doğru stres transferine bağlı olarak gelişen 1912,1963,1999,2022,2023 deprem serisinin bir devamıdır’ diyerek sosyal medya platformundan halka seslendi.


BOLU'DA RİSK BULUNMUYOR

Oluşan depremlerin ardından da Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, depremlere ve fay hattına açıklık getirecek şekilde halka seslenerek açıklamalar yaptı. Üşümezsoy’un yaptığı açıklamalara göre, Bolu’dan oluşan depremlerde kırılan fayların dikkat edilerek gerçekleşen son depremle 12 Kasım depreminin ardından kırılmayan fay hatları parçaları var olduğunu konuştu. Gerçekleşen söz konusu faydalanma ile 3 kilometrelik çaplar şeklinde 5 civarı depremler oluşabileceğini de vurgulayarak halka seslendi. Tüm bu mevcut tablo durumunun üzerine Demirtaş, “Bu depremler 23 Kasım 2022 Mw=6.0 büyüklüğündeki depremi izleyen 390 artçı depremi üreten Karadere segmenti üzerinde oldu. Tedirgin olacak anormal bir durum gözükmüyor” ifadelerini kullandı. Genel hatlarıyla Bolu’da deprem riski olmadığı söylendi.

YAŞAM Haberleri