Bayburt'un Uluslararası Ödüllü Müzeleri Büyük İlgi Görüyor

Bayburt'un ödüllü müzeleri, sezon boyunca 90 bin ziyaretçi ağırladı, kültürel etkinliklerle dikkat çekiyor.

Bayburt'un Uluslararası Ödüllü Müzeleri Büyük İlgi Görüyor

Bayburt, Türkiye'nin nüfus bakımından en küçük ili olmasına rağmen, uluslararası ödüllere sahip müzeleriyle turizmde önemli bir merkez haline geldi. Baksı Müzesi ve Kenan Yavuz Etnografya Müzesi sezon boyunca yaklaşık 90 bin ziyaretçiyi ağırladı.

Baksı Müzesi: Kültür ve Sanatın Buluşma Noktası

2010 yılında ressam ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından Bayraktar Köyünde kurulan Baksı Müzesi, 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü ve TBMM Onur Ödülü gibi önemli ödüller kazanarak dikkat çekti. Geleneksel kültürü koruma misyonu ile yurt içi ve yurt dışında birçok sergi düzenleyen müze, bu yıl Türkiye ve dünyanın dört bir yanından önemli sanatçıları ağırladı.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi: Sürdürülebilir Turizmin Öncüsü

İş insanı Kenan Yavuz tarafından 2013 yılında kurulan bu müze, 2019 yılında "resmi özel müze" statüsünü aldı. 2021 Silletto Ödülü kazanan müze, deneyim turizminde özgün uygulamalar sergileyerek Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2022 Özel Ödülü'ne de layık görüldü. Yavuz, bu yıl 50 binin üzerinde ziyaretçi ağırlayarak yaz sezonunu başarıyla tamamladı.

Kültürel Etkinliklerle Ziyaretçi Çekiyorlar

Prof. Dr. Koçan, müzede düzenledikleri etkinliklerin büyük ilgi gördüğünü belirterek, "Bayburt artık bir kültür kenti oldu." ifadesini kullandı. Gelecek sezon için hazırlıkların devam ettiğini vurgulayan Koçan, "Kışın burada çalışmayı ve üretmeyi hedefliyorum." şeklinde düşündü.

Kenan Yavuz, "Anadolu'nun her köşesindeki güzellikleri ortaya koymak hedefindeyiz" diyerek, farklı şehirlerden gelen ziyaretçilerle müze deneyimlerini paylaşmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Bölgenin Geleceği Işık Saçıyor

Bayburt'un tanıtımına önemli katkılar sağlayan bu iki müze, kente olan ilgiyi artırarak gelecekte daha fazla ziyaretçi çekmeyi hedefliyor.

Türkiye'nin nüfus bakımından en küçük ili Bayburt'un turizmdeki lokomotifi haline gelen uluslararası ödüllü Baksı Müzesi ile Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nde sezon yoğun geçti. 2021'de Avrupa Müze Forumunca her yıl düzenlenen "Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri" yarışmasında "2021 Silletto Ödülü" kazanan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, 2024'te 50 bin yerli ve yabancı turist ağırladı.

YAŞAM Haberleri