İşitme Kayıplarında Genetik Tedavi Gelişmeleri
Prof. Dr. Mustafa Tekin, genetik tedavinin işitme kaybı yaşayan hastalar için umut verici bir çözüm olmaya başladığını açıkladı. Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen "İç Kulak Hastalıklarında Preklinik, Klinik ve İnovatİf Yaklaşımlar Multidisipliner Sempozyumu" çerçevesinde, Edirne'de medyayla bir araya gelen Tekin, doğuştan işitme kayıplarında genetik faktörlerin önemli bir rol oynadığını vurguladı.
Genetik Nedenlerin Rolü
Tekin, doğuştan gelen işitme kayıplarının %50'sinden fazlasının genetik nedenlere atfedildiğini ifade etti. Ayrıca, gen tedavisinin farklı rahatsızlıklar için kullanılıp başarılı olması nedeniyle işitme kaybı yaşayan hastalar için de uygulanmasının sevindirici olduğunu belirtti.
Başarıyla Uygulanan Deneyler
Hayvan deneylerinde elde edilen başarılı sonuçların ardından gen tedavisinin insanlarda da uygulanmaya başladığını kaydeden Tekin, "İşitme kaybı yaşayanlar için genetik tedavi bir umut olmaya başladı. Uzun zamandır üzerinde çalışılıyordu ve bu yıl ilk olumlu örnekleri aldık. Şu anda çok küçük bir hasta grubunda etkili." şeklinde konuştu.
OTA Geninin Rolü
Tekin, OTOF adıyla bilinen genin işitme kayıplarının %5'ini oluşturduğunu belirtti. İşitme kaybına yol açan bozuk gen, bir virüs aracılığıyla kokleaya enjekte edilerek çalışmaya başlıyor ve böylece bozuk genin yerini alarak işlevini yerine getiriyor.
Geleceğe Dönük Umutlar
Çalışmaların hızlı bir şekilde ilerlediğini dile getiren Tekin, farklı genlerle ilgili araştırmaların da başarılı sonuçlar vereceğine inandığını belirterek, "Umudumuzu artıracak çok sayıda gelişme var. Zamanla diğer genlerle ilgili çalışmalar da insanlarda gerçekleştirilecek." dedi.
Miami Üniversitesi Klinik Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tekin, konuya ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.