Topuk Dikeninin Soğuk Çaresi: 15 Dakika Buz Uygulayın!
Obezite ve yanlış ayakkabı seçiminden kaynaklanan acı veren topuk dikeni, ülkemizde giderek artan bir sağlık sorunu haline geliyor. Ancak, bu rahatsızlığın etkili tedavi yöntemleri olduğuna dikkat çekilerek, bu soruna karşı bilinçlenmek önem taşıyor.
Topuk dikeninin yaşam kalitesini düşüren ve hastaları günlük aktivitelerinden uzaklaştırabilen şiddetli ağrılar yarattığı bilinmektedir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. İrşadi İstemi Yücel, topuk dikeni ile ilgili önemli bilgiler paylaşarak, bu sorunun temel nedeninin topuk kemiği ile ayak tabanını birleştiren ve plantar fasya olarak adlandırılan bağ dokusunun zorlanması ve gerilmesi olduğunu vurguluyor. Prof.Dr. İrşadi İstemi Yücel, "Bu bağ dokusu topuk kemiğinden köken alır ve ayak parmaklarına kadar uzanarak ayak tabanının yapısını oluşturur. Uzun süreli tahriş sonucu, topuk kemiği altında sürekli ödem ve gerilme olur, bu da kemikte çıkıntıya neden olur ve bu çıkıntıya da 'topuk dikeni' adı verilir," diyor.
Bu rahatsızlıkla başa çıkmak için Prof. Dr. İrşadi İstemi Yücel, evde kolayca uygulanabilecek bir yöntem öneriyor: Buz uygulaması. Yücel, topuk dikeninin şiddetli ağrılarına karşı gün içinde 15 dakika boyunca topuğa buz uygulamanın, ağrıların hafiflemesine yardımcı olabileceğini belirtiyor.
Topuk Dikeni: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Seçenekleri
Topuk dikeninin sıkça karşılaşılan bir rahatsızlık olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. İrşadi İstemi Yücel, bu sorunun oluşumunda obezitenin, yanlış ayakkabı tercihinin, sert zeminlerde uzun süre ayakta kalmanın ve taban düşüklüğünün risk faktörleri arasında bulunduğunu vurguluyor. Hastalığın en belirgin belirtisinin ise topuk altında şiddetli ağrı olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle sabahları ilk adım atıldığında ağrının daha yoğun olduğunu söylüyor. Bu ağrının, elektrik çarpması veya çivi-iğne batması gibi hissedildiğini ifade ediyor. Ayrıca, ayak tabanında ağrı ve yanma hissinin de görülebileceğini ekliyor.
Topuk dikeninin yaygın tedavi yöntemlerine de değinen Prof. Dr. Yücel, hastalığın nedeninin topuk kemiğindeki çıkıntı değil, ayak tabanındaki kalınlaşmış ve gerilmiş bağ dokusu olduğunu açıklıyor. Tedavide amaç, bu dokunun iyileştirilmesi ve gerilmenin azaltılmasıdır. Başlangıçta dinlenmeyle topuğa gelen yükün azaltılması, silikon topuk yastığı kullanılması ve günde birkaç kez topuğa 15 dakika buz uygulaması gibi yöntemlerin önerildiğini belirtiyor. Ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçların da tedavi sürecinde kullanılabileceğini ekliyor.
Topuk Dikeni Tedavisi: Egzersiz ve PRP Yöntemi
Prof. Dr. İrşadi İstemi Yücel, topuk dikeni hastalarına plantar fasyanın esnekliğini artırmak için egzersizlerin önerildiğini belirtiyor. Bu egzersizler arasında ayak tabanının buz dolu bir şişe ile ileri-geri hareket ettirilmesi, aynı işlemin bir küçük top ile yapılması ve parmaklardan bir teraband ile çekilerek ayak tabanının gerilmesi bulunuyor.
Tedavi seçeneklerinden bir diğeri ise PRP işlemi. PRP, hastanın kendi kanından alınan bir miktar kanın laboratuvarda steril bir şekilde işlemden geçirilerek, ağrılı topuk bölgesine hekim tarafından enjekte edilmesi işlemidir. Prof. Dr. Yücel, PRP'nin, içerdiği büyüme faktörleri sayesinde topuk dikeninin iyileşmesinde önemli bir rol oynadığını vurguluyor. Ameliyat işleminin topuk dikeni tedavisinde nadiren uygulandığını da ekliyor.