X. Milletlerarası Türkoloji Kongresi İstanbul'da Başladı

Köklü Mirasıyla Gelecek Perspektifini Buluşturma temasıyla gerçekleşen kongre, 7 ülkeden 120 bilim insanını bir araya getiriyor.

X. Milletlerarası Türkoloji Kongresi Başladı

Bu yılki kongre, "Köklü Mirasıyla Gelecek Perspektifini Buluşturma" temasını taşıyarak İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu'nda gerçekleştiriliyor. Kongre, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nün 100. yıl dönümünü kutlamak amacıyla düzenleniyor.

Açılış Konuşmasında Önemli Vurgular

Kongrenin açılışında konuşan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, enstitünün 12 Kasım 1924'te Fuat Köprülü'nün öncülüğünde kurulduğunu belirtti. Zülfikar, "Enstitümüz, Türk dili, edebiyatı, tarihi, kültürü ve sanatı alanlarında pek çok değerli araştırmaya öncülük etmiştir. Sadece Türkiye’de değil, uluslararası platformlarda da Türkoloji çalışmalarına katkı sunmakta ve kültürel diplomaside önemli bir rol oynamaktadır," dedi.

Yeni Perspektiflerin Araştırılması

Kongre koordinatörü Doç. Dr. Emine Temel Alemdar, "Bu anlamda kongremiz, Türkiyat araştırmaları için yeni inceleme konuları ve metodolojilerin tanıtılmasını amaçlamaktadır. Katılımcılar, farklı bakış açılarıyla gerçekleştirecekleri çalışmalarla araştırma sahalarında yeni perspektifler kazanacaklar," dedi.

Akademik ve Kültürel Katkılar

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayşe Zişan Furat, akademik etkinliklerin değişen anlayışları yansıttığını belirterek, "Kongremiz, güncel meseleler hakkında farklı perspektifler sunmayı ve kültür politikalarının belirlenmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır," dedi.

Türkçenin Değeri ve Sorumluluk

Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun Şahin, dilin milli bilinç için ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak, "Türkçe, milletimizin tarihi ve kültürel mirasını yansıtan eşsiz bir hazinedir. Türkçeyi korumak ve geliştirmek milli bir görevdir," şeklinde konuştu.

Kongrenin İçeriği ve Çalışmalar

Kongrede, tarih, dil, edebiyat, kültür ve sanat gibi geniş bir disipline yayılan konular ele alınacak. Toplam 27 oturumda 110 tebliğ sunumu yapılacak olan bu kongre, Türkoloji alanındaki 100 yıllık geçmişin değerlendirilmesine ve geleceğine yönelik perspektifler sunmayı hedefliyor. Ayrıca, "Dünya Çapında Ün Kazanan Rumen Türkolog; Vladimir Drimb" ve "Bağımsızlık Sonrası Türk Cumhuriyetlerinde Uygulanan Dil Politikası" gibi başlıklar masaya yatırılacak.

İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nün kuruluşunun 100. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen "X. Milletlerarası Türkoloji Kongresi", İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu'nda başladı.

İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nün kuruluşunun 100. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen "X. Milletlerarası Türkoloji Kongresi", İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu'nda başladı.

GÜNDEM Haberleri