Taşkın Risk Yönetim Planları Hazır
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, Türkiye'nin Meriç-Ergene Havzası dahil olmak üzere toplam 25 havzada taşkın yönetim planlarının bu yıl içinde tamamlanacağını duyurdu.
Meriç-Ergene Havzası’nda Değerlendirmeler
Edirne'deki arazi çalışmaları ve toplantılarda konuşan Sever, "Meriç-Ergene Havzası'ndaki taşkın yönetim planının yanı sıra diğer havzaların da risk haritalarını değerlendiriyoruz" dedi.
Taşkın ve Kent Sellerinin FarkıSever, taşkınların akarsuların taşması sonucu meydana geldiğini, kent sellerinin ise yetersiz yağmur suyu drenaj sistemlerinden kaynaklandığını belirtti.
Kuraklık ve Taşkın Riski Yönetimi
Kurum, ülkenin farklı bölgelerindeki su yönetim risklerini belirlerken, Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz havzalarında taşkın risklerinin daha yüksek olduğunu ancak İç Anadolu’da kuraklık riskinin öne çıktığını vurguladı.
İmar Planlarının ÖnemiSever, taşkın riskinin azaltılması için imar ve çevre düzeni planlarında alınacak önlemlerin büyük önem taşıdığını ifade etti. Yerleşim alanlarının dere yataklarına açılmaması gerektiğini belirtti.
Erken Uyarı Sistemi ile Önlemler Alınıyor
Meriç-Ergene Havzası'na kurulan Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi sayesinde 94 noktada taşkın tahmini yapılabileceğini söyleyen Sever, sistemin afet koordinasyonu için saatler öncesinden bilgi sağlayacağını açıkladı.
Küresel Yönetim AnlayışıSever, uluslararası deneyimlerden hareketle, taşkın ve kuraklık yönetiminin entegre biçimde yapılmasının gerekliliğine vurgu yaptı. "Taşkın kontrol tedbirleri alarak suyu depolamak, kuraklıkta çok önemli bir avantaj sağlar" diye ekledi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, AA muhabirine açıklamada bulundu.