İsrail'in Gazze'deki Insani Yardım Faaliyetlerini Engelleyen Politikaları

İsrail'in Gazze'deki kısıtlamaları, insani yardım çalışmalarını neredeyse imkansız hale getiriyor. BM, yardım ulaştırmakta zorluk çekiyor.

İsrail'in Gazze'deki Kürtlemeleri ve İnsani Yardımlara Etkisi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde uyguladığı zorla yerinden etme emirlerinin ve kısıtlamaların, insani yardım faaliyetlerini neredeyse imkansız hale getirdiğini ifade etti.

Yardım Çalışmalarındaki Zorluklar

Gazze Şeridi'nde süren ağır israilli saldırılar altında insani yardımlarla ilgili yaşanan zorlukları değerlendiren Laerke, “Burada hala yarım milyon insan kıtlık sınırında. Bu insanlar mağdur durumdalar ve gerekli yardımları sağlamak çok zor.” dedi.

Laerke, Gazze'deki yerinden edilmiş kişilerin barınmak zorunda kaldıkları alanın sadece 1,5 metrekare olduğuna dikkat çekerek, bunun insani yardım standartlarının çok altında olduğunu belirtti.

Tahliye Emirleri ve Sonuçları

Laerke, BM olarak geçmişte benzeri bir tahliye emri durumu ile karşılaşmadıklarını ve Ağustos ayı içerisinde İsrail'den en yüksek sayıda tahliye emri aldıklarını aktardı. Bu durum, sağlık hizmetleri ve diğer temel ihtiyaçların karşılanmasını neredeyse imkansız hale getiriyor.

Sınır Kapılarında Yaşanan Sorunlar

Refah Sınır Kapısı’nın işlevselliğini yitirdiğini belirten Laerke, Kerem Ebu Salim ve Beyt Hanun sınır kapılarında da sorunlar yaşandığını söyledi. Bu kapılardan sadece çok az sayıda insani yardım kamyonunun geçişine izin verilmektedir.

Bazı İnsani Yardımların Ulaşımındaki Güçlükler

Laerke, Ağustos ayında Gazze'ye ortalama 69 insani yardım kamyonunun girdiğini, oysa çatışmalar öncesinde bu sayının 500 civarında olduğunu vurguladı. “İsrailli yetkililerle yardımlarımızı ulaştırmak için yeterli işbirliği sağlayamıyoruz.” açıklamasında bulundu.

BM'nin Gazze'deki Varlığı

Laerke, BM’nin Gazze’deki yardım faaliyetlerinin devam ettiğini, ihtiyaç sahiplerinin kendi yanlarında olduklarını ve ayrılma niyetlerinin olmadığını ifade etti. “İyi işleyen bir insani yardım sistemi gerekmektedir.” diye ekledi.

Dünya Genelindeki Diğer İnsani Krizler

Laerke, dünya genelinde insani krizleri karşılaştırmanın zor olduğunu, Suriye'deki yardımların büyük bir kısmının Türkiye desteği ile yürütüldüğünü değindi. Gazze'de de benzer bir yapının kurulmasının mümkün olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke (fotoğrafta), İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze'de insani yardımlarla ilgili zorlukları AA muhabirine değerlendirdi.

GÜNDEM Haberleri