Diyarbakır'daki Amida Höyük Kazılarında Önemli Buluntu
Diyarbakır'ın "kalbi" olarak bilinen Amida Höyük'teki kazılarda silindirik mühür keşfedildi. Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, mührün Geç Uruk dönemine tarihlendirildiğini bildirdi.
Amida Höyük: Tarihin Zenginliğini Barındırıyor
Bölge, Hurri-Mitanni, Asurlular, Urartular gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Dicle Üniversitesi bünyesinde 2018'de başlatılan kazılarda, 1800 yıllık su kanalları ve mezar odaları gibi birçok kalıntı ortaya çıkarıldı. Bu yılki kazılar, Artuklu Sarayı çevresinde yoğunlaşmış durumda.
10 Bin Yıllık Yerleşim İzleri
Prof. Dr. Yıldız, Amida Höyük’teki kazıların, bölgedeki kesintisiz yaşamın 10 bin yıl öncesine kadar gittiğini gösterdiğini belirtti. "Yeryüzünde kesintisiz yaşamın en erken belgesi Eriha kentinde iken, ikinci alan olarak Amida Höyük öne çıkıyor. Kazılar boyunca sürprizlerle karşılaşmayı bekliyoruz," dedi.
Özel ve Eşsiz Bir Buluntu
Kazılarda bulunan silindirik mühür, milattan önce 3400 ile 3100 yılları arasına tarihlendirilmekte. Yıldız, "Bu mühürde baklava dilimi şeklinde geometrik süslemeler mevcut. Böyle mühürler, belgelerin ve çömleklerin kapatılmasında kullanılmıştır. Bu buluntu, bölgede güçlü bir ticaret ağının varlığını da gösteriyor," diye ekledi.
Ayrıca, benzer bir mührün Bismil ilçesindeki Müslümantepe Höyüğü'nde bulunduğu, ancak oradaki mührün tam olarak çıkarıldığı vurgulandı.
"Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'teki kazı çalışmalarında, Geç Uruk dönemine ait silindirik mühür bulundu.
"Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'teki kazı çalışmalarında, Geç Uruk dönemine ait silindirik mühür bulundu.