Çanakkale Sahilinde Kırmızı Alg Gözlemleri
Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı'nda etkili olan lodos fırtınası, sahil kesimlerinde kırmızı alglerin birikmesine neden oldu. İki gündür süren bu fırtına, kıyı bölgelerini etkisi altına aldı.
Prof. Dr. İlknur Ak'tan Açıklama
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü'nden Prof. Dr. İlknur Ak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu alanda görülen yosunların, deniz çayırları üzerinde yaşayan ve gelişen kırmızı yosunlar olduğunu belirtti.
Ak, bu durumun mevsimsel, akıntı ve rüzgar etkileriyle zaman zaman deniz çayırları üzerinden koparak kıyıya yönelmesiyle oluştuğunu ifade etti. "Bu durum bölgenin tehlike altında olduğu anlamına gelmiyor. Deniz çayırlarının bulunduğu bölgeler verimli alanlardır. Burada, kumluk ve deniz çayırlarından zengin olan, özellikle Zostera ve Cymodocea türlerinin yer aldığı topluluklar bulunuyor. Bu alanlarda çeşitli türlerde yeşil, kahverengi ve kırmızı algler yaşamakta," şeklinde konuştu.
Ak, alglerin dalga hareketleri ve akıntılar sayesinde kıyıya ulaşabileceğini, ayrıca kıyıda büyük bir alg birikiminin olmadığını dile getirdi. Sonbahar döneminde bu tür olayların belirli periyotlarla görülmesinin doğal bir durum olduğunu vurguladı. Vatandaşların gördükleri bu olayla ilgili tedirgin olmamalarını söyleyen Ak, durumun mevsimsel olarak gelişebilecek bir olgu olduğunu ifade etti.
Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı'nda etkili olan lodos nedeniyle sahil kesimlerine kırmızı algler vurdu.
Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı'nda etkili olan lodos nedeniyle sahil kesimlerine kırmızı algler vurdu.