Belçika'da Ayrımcılık Vakalarının %90'ı Müslümanlara Karşı

Belçika Eşit Fırsat Merkezi, ayrımcılık vakalarının büyük çoğunluğunun Müslümanları hedef aldığını rapor etti.

Belçika'da Müslümanlara Yönelik Ayrımcılığın Artışı

Belçika Eşit Fırsat Merkezi (Unia) Direktörü Patrick Charlier, gün geçtikçe artan Müslüman karşıtlığının Belçika'da belirgin hale geldiğini belirtti. Charlier, bu bağlamda, ayrımcılığa uğrayan bireylerin 10'da 9'unun Müslümanlar olduğunu ifade etti.

FRA Raporuna Göre Durum Ciddi

Avrupa Birliği’nin (AB) Temel Haklar Kurumu (FRA) tarafından yayımlanan "Avrupa'da Müslüman Olmak-Müslümanların Deneyimleri" raporunda, 2016 yılından bu yana Müslümanlara yönelik ayrımcılık ve ırkçılığın ciddi bir artış gösterdiği ortaya kondu. Araştırma, AB'ye üye 13 ülkede 9 bin kişiyle gerçekleştirildi ve her iki Müslümandan birinin gündelik hayatta ayrımcı muamelelere maruz kaldığı tespit edildi.

Mağdurların Çoğu Kadın

Charlier, ayrımcılık konusunda kadınların en çok etkilenen grup olduğunu vurgulayarak, başörtüsü yasağının bu durum üzerinde ciddi bir etkisi olduğuna dikkat çekti. "Belçika'da Müslümanların yüzde 43'ü konut bulma konusunda ayrımcılığa maruz kalıyor," dedi.

Göçmen Karşıtlığı ve Müslüman Ayrımcılığı

Charlier, Belçika'daki Müslüman karşıtlığının bazı durumlarda göçmen karşıtlığı ile bağlantılı olduğunu ifade etti. "Buraya gelen insanların çoğu Müslümanlardan oluşuyor. Ancak kayıtlarımıza bu durum 'Müslümanlara karşı ayrımcılık' olarak geçmiyor," diye ekledi.

Tarafsızlık İlkesi ve Dini Semboller Üzerindeki Kısıtlamalar

Belçika'daki yeni hükümetin programında dini sembollere yönelik daha büyük kısıtlamaların yer aldığına işaret eden Charlier, "Tarafsızlık ilkesi her ne kadar önemli olsa da, din özgürlüğü de göz önünde bulundurulmalı," dedi. Tarafsızlık ilkesinin, Müslümanlara karşı gizli bir ayrımcılık biçimi olup olmadığını sorgulayan Charlier, bu konunun daha fazla diyalogla aşılabileceğini savundu.

Belçika Eşit Fırsat Merkezi, Müslümanların karşılaştığı ayrımcılıkla mücadele için çalışan bağımsız bir kuruluş olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Belçika Eşit Fırsat Merkezi (Unia) Direktörü Patrick Charlier, Avrupa'da artan Müslüman karşıtlığının yadsınamaz bir gerçek olduğunu, Belçika'da ise ayrımcılığa maruz kalanların 10'da 9'unun başta başörtülü kadınlar olmak üzere Müslümanlar olduğunu söyledi. Belçika'da 1993'ten bu yana ayrımcılık, nefret söylemi ve nefret suçuyla mücadele alanında "bağımsız federal kamu kuruluşu" olarak faaliyet gösteren Belçika Eşit Fırsat Merkezi Direktörü Charlier, AA muhabirine durumla ilgili değerlendirmede bulundu.

GÜNDEM Haberleri