Avusturya'da Seçim Öncesi FPÖ'nün Yükselişi ve Endişeler

Avusturya'da yaklaşan seçimler öncesi aşırı sağcı FPÖ'nün anketlerde birinci çıkması, toplumda kaygılar yaratıyor.

Avusturya Genel Seçimleri Üzerine Endişeler

29 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek olan genel seçimler, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) yükselişiyle birlikte sivil toplum ve kamuoyunda kaygılara neden oldu. Anket sonuçlarına göre, FPÖ, %27 oy oranıyla rakiplerinden önde görünüyor.

FPÖ ve Diğer Partilerin Seçim Stratejileri

Seçim tarihinin açıklanmasından bu yana FPÖ, anketlerde sürekli olarak birinci sırada yer alırken, Avusturya Halk Partisi (ÖVP) hariç diğer tüm partiler koalisyon yapmayacaklarını açıkça belirtti. ÖVP, aşırı sağcı lider Herbert Kickl’in güvenlik açısından sorunlu olduğunu savunarak koalisyon görüşmelerine sıcak bakmadığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Van der Bellen'in Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, FPÖ Genel Başkanı Kickl'e hükümet kurma yetkisi vermeyeceğini açıkladı. Bu durum, seçim sonrası olası gelişmelerin belirsiz ve karmaşık olacağını gösteriyor.

Seçmen Profili ve Seçim Bilgileri

Seçimlere, 6 milyon 400 bin seçmenin katılması bekleniyor. 9 parti ve 3 siyasi oluşum, Ulusal Meclis'teki 183 milletvekilini belirlemek için yarışacak. Seçim barajı ise %4 olarak belirlenmiş durumda.

STK'ların Görüşleri

Sivil toplum kuruluşu SOS Mitmensch'in Başkanı Zeynep Burçak, FPÖ'nün yükselişinin demokrasiyi tehdit edici etkileri olabileceğini belirtiyor. Burçak,"FPÖ'nün zaferi demokrasi açısından hayırlı olmayacak," diyerek bu durumun toplum üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor.

Seçim Sonrası Belirsizlik

Burçak, aşırı sağcı partinin galip gelmesi halinde Avusturya'nın çok zor bir döneme gireceğini ve mevcut partilerin pozisyonlarının oldukça uzakta olduğunu vurguluyor. "Bu seçimden sonra karmaşık bir dönem bizleri bekliyor," diyor.

Antidemokratik Eğilimlere Karşı Uyarılar

FPÖ'nün kampanya dilinin toplumda yaygınlaştığını ifade eden Burçak, diğer partilerin bu tehlikeye karşı daha etkin çözüm önerileri sunmadığını belirtiyor. Avusturya’da yaşayan ancak vatandaşlığı olmayan bireylerin oy kullanma hakkı için başlatılan "Pasaport fark etmez" kampanyası ile birlikte Burçak, göçmenler hakkında oluşturulan yanlış algılara dikkat çekiyor.

Kampanya ve Gelecek Beklentileri

Burçak, Avusturya’da doğup da Avusturyalı olamamanın mantıksız olduğunu ve mevcut vatandaşlık koşullarının aşırı katı olduğunu ifade ediyor. Gelecek açısından endişelerini dile getirerek, "Bizi burada hissetmeyen insanlar, demokrasi ve toplumsal huzur için tehlike oluşturuyor," diyor.

Avusturya'da 30 yılı aşkın süredir insan hakları alanında çalışmaları ve aşırı sağa karşı yürüttüğü faaliyetleriyle tanınan sivil toplum kuruluşu SOS Mitmensch'in Başkanı Zeynep Burçak, AA muhabirine, pazar günü yapılacak seçimi değerlendirdi.

GÜNDEM Haberleri