Erciyes Üniversitesi'nde Aşı Bilimi Kongresi Düzenlendi
Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Türkiye'deki aşı çalışmalarının pandemi sonrası önemli bir ivme kazandığını belirtti. 5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi, Aşı Bilimi Derneği tarafından düzenlenerek Sabancı Kültür Sitesi'nde gerçekleştirildi.
Kongrenin Teması ve Katılım
Kayseri’deki kongrenin, ilk kongreden bu yana en yüksek katılım oranına ulaştığını ifade eden Özdarendeli, toplamda yaklaşık 150 bilim insanının katıldığını aktardı. Bu yılın kongresinin temasını yenilikçi aşı teknolojilerinin oluşturduğunu vurguladı.
Yeni Projeler ve Destek
Özdarendeli, "Yeni platformlarla ilgili birçok bilgi paylaştık ve genç araştırıcılar için proje imkanları doğdu. Güzel bir ev sahipliği yaptığımızı düşünüyorum. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun ve yönetim ekibine destekleri için teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Tarihi Aşı Kültürü
Türkiye'nin aşı kültürünün derin kökleri olduğuna dikkat çeken Özdarendeli, "Kuduz aşısını bulan Pasteur'dan sonra Osmanlı İmparatorluğu'nda aşı üretimi başlamıştır. Biz, gerçekten aşı üreten bir milletiz ve bu kültür geçmişimiz var" dedi.
Gelecek Hedefleri
Özdarendeli, 2010'dan itibaren aşı geliştirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtirken, "Pandemi birçok anlamda zarar verdi ancak aynı zamanda birçok grubun aşıya yönelik çalışmalar yapmasına da imkan sağladı. Aşı üretimi her ülke için stratejik bir mesele ve bu ivmeyle daha iyi sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Kongre Sonuçları
16 Ekim’de başlayan kongre, bugün sona erdi. Katılan bilim insanları, Türkiye'de yürütülen aşı araştırmalarıyla ilgili değerli bilgilerini paylaştı.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Aşı Bilimi Derneğince, ERÜ ev sahipliğinde Sabancı Kültür Sitesi'nde düzenlenen 5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi'nin son gününde AA muhabirine açıklamada bulundu.