Aktau Şehri Türk Dünyası'nın Kültür Başkenti Oldu
Kazakistan'ın Hazar Denizi kıyısında yer alan Aktau şehri, "Türk Dünyası-2025 Kültür Başkenti" unvanına layık görüldü. Kazakistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, bu karar Aşkabat'ta düzenlenen Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Daimi Konseyi'nin 41. Dönem Toplantısı'nda alındı.
Toplantıda Öne Çıkanlar
Toplantıda, TÜRKSOY'un 2024 yılı için belirlediği faaliyetler değerlendirilirken, Anev şehrinin geçen yılki "Türk Dünyası-2024 Kültür Başkenti" unvanını kazanmış olması, Aktau'ya devredildi. Artık Aktau, 2025 yılında bu prestijli unvanı taşıyacak.
Aktau'nun Özellikleri
Aktau, adının Türkçede "beyaz dağ" anlamına gelmesiyle dikkat çekiyor. Kazakistan'ın güneybatısındaki Mangistau Yarımadası'nda konumlanmıştır. Bu şehir, Hazar Denizi kıyısındaki stratejik yeri sayesinde Azerbaycan, Rusya, Türkmenistan ve İran ile ortak deniz sınırına sahiptir.
Kültürel Mirası ile Aktau
Aktau, Mangistau Yarımadası'nın birçok tarihi ve kültürel zenginliğini barındıran bir bölge olarak, açık hava müzesi görünümündedir. Bu nedenle, Aktau ve çevresi, zengin tarihsel, arkeolojik ve kültürel mirası ile dikkat çekmektedir.
Kazakistan’ın Hazar Denizi kıyısındaki Aktau şehri (fotoğrafta), “Türk Dünyası-2025 Kültür Başkenti” unvanına layık görüldü.
Kazakistan’ın Hazar Denizi kıyısındaki Aktau şehri (fotoğrafta), “Türk Dünyası-2025 Kültür Başkenti” unvanına layık görüldü.