Akdeniz Üniversitesi'nden Çevre Dostu Biyopestisit Üretimi

Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri çevre dostu biyopestisit üretti. Mısır saplarıyla bitki zararlılarıyla mücadele edilecek.

Akdeniz Üniversitesi'nde Çevre Dostu Biyopestisit Üretildi

Akdeniz Üniversitesi, bitkisel artıkların değerlendirilmesi yoluyla bitki zararlılarına karşı biyopestisit geliştirdi. Bu önemli proje, Ziraat Fakültesi'ne bağlı Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği, Bitki Koruma ve Tarımsal Biyoteknoloji bölümleri ile Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü öğretim üyeleri tarafından yürütüldü.

Biyokömür ile Etkili Mücadele

Biyopestisit geliştirme çalışması, "Mısır saplarından elde edilen torefikasyon (biyokömür) sıvısının kırmızı örümceğe karşı biyopestisit etki potansiyeli" başlığı altında gerçekleştirildi. Elde edilen bulgular, uluslararası Biomass and Bioenergy – Q1 dergisinde yayımlandı. Bu sıvı, tarımda önemli bir zararlı olan kırmızı örümceklere karşı doğal mücadele aracı olarak kullanılabilecek.

Etkili Test Sonuçları

Çalışma ekibi üyelerinden Doç. Dr. Fatih Dağlı ve Dr. Öğretim Üyesi Nurdan Topakcı, laboratuvar testleri sonucunda biyopestisit özellikteki sıvının, kırmızı örümceklerin yumurta ve erginlerine karşı %100'e varan öldürücü etki gösterdiğini belirtti.

Yenilikçi Bir Yaklaşım

Projenin ilk aşamasında, tarımsal atıkların katı yakıt olarak kullanılması hedeflendi. Dr. Hasan Yılmaz, bu amaçla mısır saplarının değerlendirildiğini söyledi. Yılmaz, "Mısır saplarını pelet haline getirdikten sonra TÜBİTAK desteğiyle geliştirdiğimiz reaktörde torefikasyon işlemi uyguladık. Bu süreçte ortaya çıkan sıvıyı yakalayarak biyopestisit özelliklerinin belirlenmesi için uzmanlarımızla çalıştık," dedi.

Önemli Bir Nokta

Prof. Dr. Fatih Cengiz, tarımsal atıkların ekonomik olarak daha fazla alanda kullanılabilmesinin önemini vurguladı. Çalışmanın, insan sağlığını tehdit eden pestisitlere alternatif değerli kimyasallar üretme potansiyeli taşıdığını dile getiren Cengiz, projede emeği geçen öğretim üyelerini tebrik etti.

Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan çalışmayla bitkisel artıkların değerlendirilmesiyle bitki zararlılarına yönelik biyopestisit elde edildiği bildirildi.

Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan çalışmayla bitkisel artıkların değerlendirilmesiyle bitki zararlılarına yönelik biyopestisit elde edildiği bildirildi.

GÜNDEM Haberleri