TÜİK'in Mayıs ayı enflasyon verilerinin açıklanması, emeklilerin 2023'ün ikinci yarısında alacağı maaş artışları konusunda son kilit noktayı getirdi. Açıklanan enflasyon oranına göre, memur ve emekli enflasyon oranı arasındaki fark nihayet giderildi.
Emekli memurlar ve aktif memurlar, Ocak'tan Temmuz'a ve Temmuz'dan Aralık'a kadar olmak üzere yılda iki kez maaş zammı alırlar. Artış oranı toplu iş sözleşmesi ile önceden belirlenir. Son 6 ayda enflasyon nedeniyle fark varsa maaş artışında aradaki fark dikkate alınacaktır. Enflasyon farklılıkları toplu iş sözleşmelerinde de yer almaktadır. 2022-2023 Mali ve Sosyal Haklar Altıncı Toplu İş Sözleşmesi'ne göre, memurlar ve emekliler 2023'ün ikinci yarısında %6 ücret artışı alacak. Ocak-Haziran 2023 arasındaki altı aylık enflasyon oranının %8'i aşması durumunda aradaki fark maaş artışına eklenecektir.
ENFLASYON FARKI ORTAYA ÇIKTI
Türkiye İstatistik Kurumu'na göre Ocak-Mayıs için beş aylık enflasyon oranı %15,26 oldu. Buna göre, görevdeki memurlar ile emekliler arasındaki enflasyon oranı farkı yüzde 7,26. Enflasyon farkı toplu olarak kararlaştırılan %6'lık artış oranına eklenirse memurlar ve emekliler Temmuz'da yüzde 13,26 zam alacak Fiili artış oranı, TÜİK'in Ocak-Haziran 2023 için altı aylık enflasyon oranını açıkladığında kesinleşecek. Bu yılın başlarında, memurlar ve emekliler %16,40'lık birleşik kazanç, %8,40'lık bir enflasyon farkı ve %8'lik bir ücret artışı elde ettiler. Ancak, kamu yardımı oranının arttırılması, artış oranını %30'a çıkarabilir.
TÜİK'in açıkladığı 5 aylık enflasyon rakamlarına göre üniversite mezunlarının maaşları 14 bin 300 liraya, şube müdürlerinin maaşları 23 bin 427 liraya, 1/4 öğretim görevlilerinin maaşları 17 bin 887 liraya ve 8. sınıf polis memurlarının maaşları 20.652 liraya, uzmanlara doktorların maaşları 28.000 liraya ve hemşirelerin maaşları da 17.680 liraya yükselecek.
SSK, BAĞ-KUR EMEKLİLERİ
SSK, Bağ-Kur ile ziraat emeklileri de Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez zam alıyor. Artış oranı, TÜİK tarafından son altı ayda açıklanan TÜFE enflasyon oranı kullanılarak hesaplanmıştır. TÜİK'in açıklamış olduğu 5 aylık enflasyon rakamlarına göre şçi ve emekli sayısının şimdiden yüzde 15.26 artması bekleniyor. 6 aylık enflasyon oranı açıklandığında artış oranı bu değeri aşabilir. Bu yılın başlarında SSK, Bağ-Kur ile ziraat emeklilerine açıklanan enflasyon rakamlarına oranla yüzde 15.40 zam yapılması planlanırken, sosyal yardım payı dahil toplam zam yüzde 30'a çıkarıldı.
REFAH PAYI VERİLECEK
Bu artışlar enflasyona göre düzeltilmiş oranlardır ve yıllık olarak yapılmaktadır. Mayıs ayında doğal gaz fiyatları sıfırdayken bu durum Mayıs ayında aylık %0,04 enflasyonla enflasyona yansıdı. Yıllık enflasyon oranı da 39,59'a geriledi. Haziran ayındaki düşük enflasyon, memurlar ve tüm emekliler için zam oranını da etkileyecektir. Bu amaçla, emekliler için Temmuz ayı maaş artışında sosyal yardım payının artırılması planlanmaktadır.
Ayrıca Mart ayında çıkarılan bir düzenleme ile asgari emekli maaşı 7 bin 500 liraya yükseltildi ancak 7 bin 500 liradan fazla kazananlar zamdan yararlanamadı. Bu durum ışığında, emekli sayısında kademeli bir artışın Temmuz ayında başlaması planlanıyor. Kademeli zamlara ek olarak, Temmuz ayında daha yüksek sosyal güvenlik katkıları, daha yüksek enflasyon ve emekliler için üçlü zam. Temmuz ayında asgari emekli maaşının yükseltilmesi de gündemde.
Yükselen enflasyonun yanı sıra Temmuz ayında memur maaşlarında da iyileşme bekleniyor. Memurlar için asgari maaş 12.000 lira. Anlaşma sağlanırsa önce memur asgari maaşına zam yapılacak, ardından tarife zamları ve enflasyon farkları eklenerek asgari memur maaşı net 22 bin liraya yükseltilecek.