Gıda Perakendecileri Derneği Kongresi İstanbul'da Başladı
Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) tarafından düzenlenen 10. Ortak Gelişim Kongresi, "Perakendenin Çoğaltan Etkisi" temasıyla İstanbul'da kapılarını açtı. Kongrenin açılışında, GPD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, organize gıda perakendesinin 465 binin üzerinde kişiye istihdam sağladığını belirtti.
İstihdam Artışı ve Gelecek Beklentileri
Özpamukçu, ilk yarıda istihdam artışının yüzde 8 olarak gerçekleştiğini vurgulayarak, "2025 sonuna kadar 60 bin kişilik ek istihdam öngörüyoruz" dedi. Ayrıca, ülkemizde hane halkı tüketim harcamalarının yüzde 50'sinden fazlasının gıda harcamalarından oluştuğunu ifade etti.
Pazar Büyüklüğü ve Potansiyel
2023 sonu itibarıyla gıda perakendesi pazarının 2,85 trilyon lira ciroya ulaşması bekleniyor. Bunun içinde organize gıda perakendesinin payı 1 trilyon lira seviyesinde. Gelişmiş ülkelerde organize perakendenin payı yüzde 90'ların üzerine çıkarken, Türkiye’nin daha alacak çok yolu olduğunu belirtti.
Çalışma Koşulları ve Personel Sorunları
Perakende sektörünün istihdama katkısının sürdüğünü ifade eden Özpamukçu, bazı üyelerin personel bulma konusunda zorluklar yaşadığını da kaydetti. Çalışma koşullarının birçok sektöre göre daha avantajlı olduğunu fakat yine de personel sıkıntısı yaşandığını belirtti.
Perakendenin Ekonomiye Katkısı
Özpamukçu, perakendenin 1 birim büyümesinin, ülke ekonomisine 1,5-2 kat olarak yansıdığını vurguladı. Enflasyonla mücadelede organize perakendenin olumlu bir rol oynadığını belirtti.
Yeni Gelişim Hikayesi ve Gıda Firesi
Cumhuriyetin ikinci yüzyılında kalkınma politikalarının uygulanması gerektiğini ifade eden Özpamukçu, Türkiye'de gıda firesinin 43 milyar dolara ulaştığını ve bunun 15 milyar dolarlık kısmının meyve sebze kaynaklı olduğunu aktardı. Kongre, alanında uzman kişilerin katıldığı panellerle devam edecek.
Gıda Perakendecileri Derneği'nin gıda sektörünü bir araya getirdiği 10. Ortak Gelişim Kongresi, "Perakendenin Çoğaltan Etkisi" temasıyla İstanbul'da başladı.