Emekliye ek zamda formül değişti! 13 maaş formülü yolda: İşte detaylar

TBMM Genel Kurulu, memur ve emekli maaşlarını içeren torba kanun teklifinin ilk 7 maddesini kabul etti. Teklife göre, en düşük memur maaşı 22 bin 17 liraya yükseltildi ve emekli aylıklarına da yüzde 25 zam yapıldı. Şimdi ise dikkatler seyyanen zam konusunda. Ekonomist Muhammet Bayram'ın konuşulan formülü yorumladı. İşte tüm merak edilenler…

TBMM Genel Kurulu'nda, emekli aylıklarına ilişkin artış öngören düzenleme, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi, muhalefetin asgari ücret seviyesinde en düşük aylık talebi reddedildi. Kabul edilen düzenleme, emekli aylıklarına yüzde 25 zam getiriyor. Şimdi ise tüm dikkatler, emeklilere uygulanacak seyyanen zam oranında toplanmış durumda.

Konuyla ilgili olarak gazetevatan.com'a konuşan Ekonomist Muhammet Bayram, "Emeklilerimiz ve memur emeklilerimiz zam haberini heyecanla bekliyor. Genel Kurul'da kabul edilen teklifin ilk 7 maddesiyle memur emeklisine yapılacak zam oranı da belli oldu" şeklinde konuştu. Bayram, memur emeklilerine yüzde 25 zam oranının kesinleştiğini ifade ederek, "Ancak buna ek olarak seyyanen zam yapılacak mı, gözler şu anda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de 8 bin liralık seyyanen zamın tüm emeklilere uygulanması gerektiği yönünde bir açıklaması bulunuyor" dedi.

Bayram, seyyanen zamın bazı dezavantajları olduğunu dile getirerek, "Örneğin, 5 bin lira kök maaş alan bir Bağ-Kur tarım işçisi, 8 bin liralık seyyanen zamla maaşını 13 bin liraya çıkaracak. Bu, yüzde 160'lık bir artış anlamına geliyor. Aynı şekilde 20 bin lira maaş alan bir emekliye yapılan 8 bin liralık seyyanen zam ise yüzde 40'a denk geliyor. Bu durumda bir dengesizlik oluşabilir. Daha az prim ödeyen kişilerle neredeyse aynı maaşı alacak olanlar arasında bir denge sorunu ortaya çıkabilir. Bu da insanları 'zaten emekli olduğumda aynı maaşı alacağım, dolayısıyla yüksek prim ödemeye gerek yok' gibi bir düşünceye yönlendirebilir" şeklinde açıklamada bulundu.

Bayram, "Bu nedenle 8 bin liralık seyyanen zam yerine daha makul bir seyyanen zam yapılması gündemde. Tahminime göre, yüzde 25 zam tutarının üzerine bir maaş daha verilebilir. Yani emeklilerimiz yılda 12 maaş yerine 13 maaş alabilirler. Ya da seyyanen zam miktarı daha düşük bir seviyede uygulanabilir. Tabii burada emeklilerin aldığı ek ödeme miktarları da bulunuyor. Bu sürecin bugün itibarıyla tamamlanmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Öte yandan, emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin aylıklarına yüzde 25 zam yapılacak. Ancak bu yüzde 25'lik zam, daha önce 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltilen en düşük emekli aylığına uygulanmayacak.

İŞTE MERAK EDİLEN DİĞER GELİŞMELER


DERVİŞOĞLU: ‘ÖNERGEYİ DESTEKLERİZ’

Dün, Genel Kurul'da İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, MHP liderinin açıklamalarını hatırlatarak, kamu çalışanlarına yönelik 8.077 lira ilave ek ödemenin emeklilikte de taban aylığa yansıtılması gerektiğini vurguladı.

Dervişoğlu, "Saygıdeğer genel kamu çalışanlarına verilecek olan 8.077 lira ek ödeme, emeklilik sürecinde de taban aylığa dahil edilmeli" şeklindeki öneriyi desteklediğini belirtti ve ekledi: "Eğer MHP Grubu, Genel Kurul görüşmeleri sırasında bu konuda bir değişiklik önerisi sunarsa, kesinlikle destekleyeceğiz."

MHP'DEN YENİ BİR AÇIKLAMA DAHA GELDİ

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da, toplumda gözlemledikleri kadarıyla emeklilerin aylıklarında yapılan zam miktarının yetersiz olduğunu belirtti. Akçay, Genel Başkanları'nın grup toplantısında ilk olarak "Memur maaşlarına planlanan 8.077 lira seyyanen artışın kök ücrete ve emekli maaşlarına yansıtılmasını bekliyor ve talep ediyoruz" dedi.

Akçay, Hükûmetin ve ilgili bakanlıkların gerekli çalışmaları yapacağını ve bu görüşlerin bütçe imkanları ve genel ekonomik çerçeve içinde değerlendirileceğini söyledi. MHP Grubu olarak da Genel Başkanlarının bu görüşlere uygun olarak çalışmalarına devam edeceklerini vurguladı.


AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ GÜL AÇIKLADI

AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, "Genel Kurulumuzun onayına sunulan kanun teklifiyle birlikte en düşük memur maaşını 22 bin 17 liraya yükseltiyoruz. Ayrıca, ortalama memur maaşını 25 bin 15 lira olarak belirliyoruz. Kamu görevlilerine 8 bin 77 lira seyyanen zam sağlıyoruz. Ayrıca, konut kiralarına yapılacak zam oranının yüzde 25 olarak sınırlandırılması ve bu oranın üzerinde olmaması konusunda düzenleme yapılmasını Genel Kurul'un onayına sunuyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

EKONOMİ Haberleri